Als Nederland zijn we een echt watersportland. We hebben veel plassen waar we watersportplezier kunnen beleven. Ook ligt ons land aan de zee waar we tevens kunnen genieten van het water. Water is vaak wat kouder dan de omgeving en daarnaast raak je in het water sneller onderkoeld. Als je gaat watersporten is een wetsuit kopen het eerste wat je dient te doen. Er zijn wel best veel aspecten waar je op dient te letten bij een wetsuit kopen. Onder andere de temperatuur en de vorm van watersport zijn bepalend in de keuze. Graag vertel ik je meer waar je op kan letten bij een wetsuit kopen zodat je goed beslagen ten ijs komt bij het watersporten.
Waarom een wetsuit kopen?
Zoals ik hierboven al aangaf is het risico van wat kouder water dat je onderkoelt raakt. Een goed wetsuit helpt dit voorkomen. Het materiaal waar het van gemaakt is, is Neopreen. Dit is elastisch rubberachtig materiaal wat strak om het lichaam zit. Het is niet waterdicht, als je in het water raakt komt er een dun laagje tussen het neopreen en de huid. Dit laagje water heeft vervolgens een isolerende werking waardoor je lichaam op lichaamstemperatuur blijft. Dit principe werkt niet altijd. Als het echt koude omstandigheden zijn dan moet je een wetsuit kopen waarbij het neopreen dikker is. Anders is feitelijk het Neopreen niet krachtig genoeg om je lichaam op lichaamtemperatuur te houden. Naast dit feit wordt er in de wedstrijd watersport vaak gekozen voor een wetsuit kopen. Je kunt namelijk redelijk vrij bewegen hierin. Dit in tegenstelling tot een droogpak waarin het wat moeilijker bewegen is. Dit heeft wat meer weg van een ruimtevaartpak. Wel bij uitstek geschikt voor hele koude omstandigheden, maar de echte topsporters zijn hier minder gecharmeerd van. Zij vinden vrij en goed kunnen bewegen heel belangrijk.
Welke keuze heb ik bij een wetsuit kopen?
De keuze is uiteraard enorm en voor ieder weertype kun je een wetsuit kopen. Voor de echt koude weertypes zijn er ook geschikte suits te verkrijgen. In de zomer heb je de zogenaamde shorty’s. Deze hebben korte mouwen en korte pijpen. Ideaal als het water nog net te koud is voor geen wetsuit, maar dat de reguliere temperatuur wel richting de 25 graden gaat. Verder zie je dat er ook wetsuits ontwikkeld zijn voor de zeilsport met verstevigde delen op het zitgedeelte en bijvoorbeeld bij de schenen. Dit omdat door het hangen de schenen vaak wat meer belast worden.