Site pictogram Diepmagazine.nl

Wat kun je doen tegen migraine?

Migraine is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met hevige hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken van migraine zijn en welke behandelingen er zijn om de pijn te verlichten. Pas dan kun je er goed achter komen wat te doen tegen migraine.

Oorzaken van migraine

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van migraine, waaronder:

Behandeling van migraine

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor migraine, afhankelijk van de ernst en frequentie van de aanvallen. Hieronder staan enkele populaire behandelingsopties:

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de ernst en duur van de hoofdpijn. Dit kan zijn: pijnstillers, triptanen (specifiek voor migraine), anti-inflammatoire middelen en preventieve medicatie.

Leefstijl veranderen

Aanpassingen in de leefstijl kunnen ook helpen bij het verminderen van de frequentie en ernst van migraine-aanvallen. Dit omvat: regelmatig slapen, regelmatige maaltijden eten, stress verminderen en bepaalde voedingsmiddelen vermijden.

Therapie

Sommige mensen hebben baat bij gesprekstherapie of cognitieve gedragstherapie om te leren omgaan met stress en pijn.

Complementaire behandelingen

Bij sommige mensen helpen complementaire behandelingen zoals acupunctuur, massage en chiropractie om de pijn te verlichten.

Is migraine te voorkomen?

Migraine is niet helemaal te voorkomen. Het kan zomaar ontstaan en dan ook nog zonder schijnbaar aanwezige oorzaak. Zeker wanneer migraine “in de familie” zit, is de kans groot dat het je op een gegeven moment toch overkomt. Je kunt de kans op migraine wel verminderen. Dit doe je vooral door jezelf goed in acht te nemen. De meeste tips zul je al wel eens gehoord hebben, maar voor de volledigheid zet ik ze alsnog even op een rijtje:

Is migraine met aura gevaarlijk?

Krijg je, voor je migraine-aanval serieus start last van lichtflitsen, krachtverlies in armen/handen, gevoel van gedesoriënteerd zijn en problemen met je concentratie? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van migraine met aura. De eerste keer dat het je overkomt zul je waarschijnlijk erg schrikken en misschien zelfs het idee hebben dat je een herseninfarct, hersenbloeding of iets anders ernstigs hebt. Je denkt, zeker die eerste keer, vast dat migraine met aura gevaarlijk is. Dat is niet het geval. Zeker wanneer je al bekend bent met migraine kun je de migraine met aura zien als een waarschuwing voor de echte ellende begint. Migraine met aura duurt, over het algemeen, zo’n 5 tot 60 minuten. Daarna is het óf over óf begint de hoofdpijn die bij de migraine hoort.

Mobiele versie afsluiten