Ik wilde je aandacht triggeren door niet direct de term twee factor authenticatie te gebruiken in de titel. Want dat is namelijk waar 2FA voor staat. Twee factor authenticatie oftewel inloggen op je accounts met twee stappen en dit kan uit verschillende manieren bestaan die ik in dit blog met je wil bespreken.
Voordat ik begin met het uitleggen van 2FA wil ik je duidelijk maken dat ik het erg belangrijk vindt dat iedereen dit gaat gebruiken. In dit blog zal ook duidelijk worden waarom, maar als jij jezelf en je online identiteit serieus neemt dan beveilig je jezelf en alles wat je online doet op z’n minst door middel van 2FA.
Waarom is twee factor authenticatie zo belangrijk?
Wanneer een of meerdere van je accounts wel eens gehackt zijn. Dan weet je hoe vervelend dit kan zijn en in welke bijzonder vervelende situaties je terecht kunt komen. Hackers kunnen erg veel met jouw identiteit en persoonlijke gegevens. Niet alleen de dagelijkse last van spam omdat ze je e-mail adres hebben buit gemaakt en die vervolgens door wordt verkocht is hier een onderdeel van maar ook de buit aan andere informatie die tegen je gebruikt kan worden al dan niet dat jouw identiteit wordt gebruikt voor frauduleuze doeleinden en de politie bij je op de stoep staat omdat ze denken dat jij het was. Daarnaast zouden ze bijvoorbeeld ook een virus op je telefoon kunnen installeren op afstand waardoor je iPhone niet meer te repareren is.
Neem je online veiligheid serieus.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar waar het hier om gaat is je eigen online beveiliging. Iets dat de meeste mensen niet serieus genoeg nemen. Wat te herleiden is uit het gebruik van wachtwoorden. De meeste mensen gebruiken veelal dezelfde wachtwoorden voor meerdere websites en accounts. Daar komt bij kijken dat veel van deze wachtwoorden makkelijk te raden zijn omdat ze persoonlijke informatie bevatten zoals de namen of geboortedata van hun kinderen. Of omdat ze gewoon te simpele wachtwoorden gebruiken zoals 1234567. Kortom we weten wel hoe het beter kan maar kunnen ons maar moeilijk aanpassen aan nieuwe manieren van. Meer over het managen van veranderingen lees je hier.
Gebruik sterke wachtwoorden.
Dit is precies waar het begint. Je zult je online veiligheid moeten beschermen door te starten met het gebruiken van sterke wachtwoorden. Optimaal zou zijn wanneer je voor elk ander account en inlog een ander en uniek wachtwoord bedenkt. Uiteraard zul je dit moeten registreren want al deze verschillende wachtwoorden onthouden is moeilijk. Ook het registreren van al je wachtwoorden brengt beveiligingsrisico’s met zich mee en kun je wellicht beter een wachtwoordbeheer app gebruiken. Meer informatie over wachtwoordbeheer en zogenoemde wachtwoordmanagers vind je op de website van passwordmanagers.nl
Wanneer je het aanmaken van sterke en unieke wachtwoorden onder controle hebt is de volgende stap om 2FA te gebruiken. Ook hier kun je meer informatie over vinden in het blog gedeelte van de eerder genoemde website. Maar ook op webwereld is een mooi artikel hierover te lezen.
F2A is het verhogen van de drempel tot het uitsluiten van gegevensdiefstal.
Met 2FA (twee factor authenticatie) verhoog je de drempel tot het kraken / hacken van je accounts aanzienlijk. De meeste wachtwoordbeheer apps hebben deze functie al ingebouwd en kun je door middel van je Face ID of vingerafdrukscan inloggen op je accounts.
Want wat is 2FA en hoe werkt het?
Tweeledig inloggen met twee factor authenticatie betekend dat je naast je wachtwoord nog een manier moet toevoegen en gebruiken om in je account te kunnen. Dit kan zijn inloggen met je Face DI zoals je dat op de nieuwere iPhone modellen al kunt. En of je vingerafdrukscanner en anders is er het inloggen met een extra code waarom gevraagd wordt die je kunt genereren met een van de password manager apps of bijvoorbeeld Google authenticator.
Wanneer je dit hebt ingesteld wordt er om een extra bevestigingscode gevraagd wanneer je wilt inloggen op een van je accounts. Deze code is aan een zeer korte tijd gebonden en kan alleen jij over beschikken omdat je hem op een tweede apparaat of via een 3e dienst te zien krijgt.
Dit betekend dat een hacker geen schijn van kans maakt om jouw accounts te kraken die op deze manier beveiligd zijn. De hacker zou dan namelijk naast je inlog en wachtwoord ook over de 2FA moeten beschikken. Dit is vrijwel onmogelijk omdat dit een code is die je krijgt op een ander apparaat dat alleen jij in je bezit hebt. Of je Face ID of vingerafdruk waar ook alleen jij over beschikt.
Makkelijker dan dat het lijkt.
Nu je snapt hoe 2FA werkt, zul je ook begrijpen waarom het zo belangrijk is dat iedereen dit gaat gebruiken. Het klinkt dan misschien omslachtig maar in principe is dit allemaal zo geregeld en is het inloggen op je accounts nog net zo makkelijk maar wel een stuk veiliger. Daarnaast help de technologie ons goed en wordt dit alleen maar beter. iPhone gebruikers kunnen beamen hoe makkelijk het inloggen met Face ID bijvoorbeeld is en dat je niet eens meer met je wachtwoorden hoeft in te loggen op sommige accounts. Waardoor dit nog sneller inloggen is.
Meerdere 2FA en wachtwoordbeheer diensten.
Of je nu meerdere accounts hebt voor je werk of persoonlijk gebruik. Bekijk de mogelijkheden tot het veilig beheren van je wachtwoorden met een wachtwoord app en bekijk dan of deze over 2FA beschikt.
Enkele suggesties hierin zijn de apps van:
- Lastpass.
- Avast Password manager.
- Roboform
- Sticky Password
- Keeper
Al deze genoemde beheer apps hebben een gratis versie die al dan niet voor een bepaalde periode gratis is of beperkte functies heeft. Het is de moeite waard om hiernaar te kijken om je eigen veiligheids niveau naar een volgend level te tillen en geen risico meer te lopen om gehackt te worden. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben over dit onderwerp, voel je vrij om contact met ons op te nemen en een reactie achter te laten.