Site pictogram Diepmagazine.nl

Griep of een fikse verkoudheid: wat is het verschil?

Altijd vervelend; getroffen worden door de griep. Griepepidemieën komen in de herfst en winter vaker voor dan in andere seizoenen. We horen het vaak om ons heen zeggen; "Veel mensen zijn momenteel ziek, de griep heerst weer". Maar wat ís griep nu eigenlijk precies? En wat maakt griep anders dan een flinke verkoudheid?

Krijgen we griep omdat we kou hebben gevat?

Veel mensen denken dat ze griep krijgen vanwege de kou, maar dit is een fabeltje. Veel mensen zeggen griep te hebben wanneer ze hoesten of niezen, maar in de meeste gevallen betreft dit een gewone verkoudheid. Griep is geen verkoudheid, maar echt iets heel anders.

Hoe ontstaat griep dan wel?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. We lopen het influenzavirus op door middel van besmetting. De reden dat we in de herfst en winter sneller vatbaar zijn voor griep is eenvoudig te verklaren. In de koude maanden zitten we meer binnen en leven we dichter op elkaar. Een besmetting is dan al snel onoverkomelijk.

Symptomen van griep

Griep begint vaak met spierpijn, een algeheel gevoel van onbehagen en hoge koorts. De koorts bij griep is vaak hoger dan 39 graden. Gemiddeld krijgen we eens per 7 jaar griep. De meeste mensen knappen binnen een week weer op, maar soms duurt de griep ook wel wat langer. Sommige mensen houden nog wekenlang last van vermoeidheidsklachten.

Kenmerken van griep

Is griep heftiger dan verkoudheid?

Griep is zeker heftiger dan een normale verkoudheid. Het kan namelijk gepaard gaan met heftige complicaties zoals longontsteking. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals (chronisch) zieke mensen of ouderen, kunnen de gevolgen zeer ernstig of zelfs dodelijk zijn. Daarom kunnen mensen van 60 jaar of ouder, of mensen die chronisch ziek zijn, zich gratis laten inenten tegen de griep; de zogeheten 'griepprik'.

Wat maakt griep zo heftig?

Het influenzavirus heeft cellen nodig om zich te delen. Het dringt een cel binnen en geeft daar opdracht om zich te vermenigvuldigen. Zo verspreidt het virus zich door het lichaam en raken steeds meer cellen besmet. Ons afweersysteem is gelukkig slim genoeg om deze cellen te herkennen en aan te vallen. Het nadeel hiervan is echter dat het ons vatbaarder maakt voor bacteriën. In een verzwakt lichaam kunnen deze eerder toeslaan.

Is het verstandig om mij te laten inenten als ik een oproep krijg?

Het is zeker raadzaam om u te laten inenten tegen griep. Het vaccin zorgt namelijk dat uw lichaam het virus, dat zich elk jaar opnieuw vermomt voor uw afweersysteem, eerder zal herkennen. Uw immuunsysteem zal dan eerder in de aanval gaan om het virus te bestrijden. De klachten en vooral de complicaties zijn dan veel minder ernstig.

Maar ik ben nooit ziek, heeft het dan wel nut?

Dit is een veelgehoord argument onder de mensen die zich niet laten inenten. Tóch is het raadzaam om u te laten vaccineren. Het griepvirus treft u gemiddeld elke 7 jaar. Tijdens een griepepidemie zijn er altijd wel mensen die overlijden door complicaties bij griep. Het is dan ook verstandig om u toch te laten vaccineren. Het is een kleine moeite en het kan u een hoop ellende besparen. Als u twijfelt, kunt u het altijd even met uw huisarts bespreken.

Hoe raak ik besmet met de griep?

Via de lucht raken we besmet met het influenzavirus. Wanneer iemand hoest of niest, komt het virus in de lucht terecht. U kunt het ook oplopen door besmette voorwerpen aan de raken zoals een deurkruk, een stang in de tram of in elke andere openbare ruimte waar veel mensen komen. Ook op de werkplek kan het griepvirus verspreid worden. Daarom is het van belang om professioneel het toetsenbord te laten reinigen. Niet alleen het toetsenbord reinigen is van belang ook het computerscherm moet schoongemaakt worden.

Het is raadzaam om regelmatig uw handen goed te wassen en zo min mogelijk aan uw mond of neus te zitten om besmetting via de slijmvliezen te voorkomen. 

Hoe voorkom ik besmetting?

Besmetting met de griep is niet altijd te voorkomen, maar u kunt de kans wel aanzienlijk verkleinen door een aantal tips in acht te nemen:

Wat moet ik doen als ik toch besmet raak?

Uitzieken is eigenlijk de enige remedie tegen de griep. Pijnstillers kunnen u wat verlichting brengen zodat u zich minder ellendig voelt. Het virus en het hoesten zorgen vaak voor fikse spierpijn. Door pijnstillers in te nemen kunt u vaak iets beter uw longen schoon hoesten. Zo kunt u beter ademhalen en voelt u zich minder ziek. Rust is echter het beste medicijn. De meeste mensen hebben een week nodig om te herstellen. Wanneer u te snel weer aan de slag gaat, kunt u nog lange tijd vermoeidheidsklachten hebben. Ziek dus goed uit voordat u uw dagelijkse routine hervat.

Voor meer informatie over hygiëne en het nieuwe werken.

Mobiele versie afsluiten