Categories
Nieuws

Metaalsnijden, hoe en wat?

Je ziet steeds meer nieuwe technieken voorbij komen met betrekking tot bijvoorbeeld metaal snijden. Nu heb je vast en zeker de volgende woorden een keer voorbij zien komen: buislasersnijden en lasersnijden. In deze blog gaan we hier iets dieper op in. Want hoe en wat is het eigenlijk?

Buislasersnijden, wat houdt dit in?

Omdat elke sector continue in ontwikkeling is, komen daar uiteraard ook nieuwe technieken bij. Zo is buislasersnijden de wereld in gekomen. Maar wat het precies is, dat is voor sommige mensen nog onduidelijk. Deze lasertechniek is eigenlijk tot stand gekomen om een betere en nieuwe vormgeving mogelijkheid te bieden bij buizen en kokers. Dit met gevolg dat deze techniek in verschillende sectoren gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de installatiebouw en de meubelindustrie.

Lasersnijden, wat is het precies?

Buiten dat buislasersnijden een bepaalde techniek is, is lasersnijden dat ook. Lasersnijden is namelijk een bewerkingstechniek wat zowel op metalen, als niet-metalen materialen gebruikt wordt om dit op maat te snijden. En eigenlijk zegt het woord het al, want met lasersnijden wordt er gebruik gemaakt van een laser die in het materiaal snijdt om de juiste afmeting eraf te snijden. Nu zal je vast denken dat dit geheel gedaan wordt door machines. Maar in beide gevallen is het zo dat wanneer de laser klaar is met snijden, een persoon het overneemt. Want die moet de stukjes uit het grotere stuk halen en daarna opbergen, wegbrengen of eventueel al monteren aan een ander stuk.

Maar wat zijn dan de voordelen hiervan?

Bij elke nieuwe techniek zijn er natuurlijk verschillende voordelen – en misschien ook een paar nadelen – te vinden. Maar de voordelen van deze technieken zetten we voor jou graag op een rijtje.

Zo is het bij lasersnijden zo dat het op een hoge snijsnelheid gebeurt en dat hierbij ook nog heel nauwkeurig gewerkt wordt. Ook is er een smalle snijbreedte bij elk soort dikte van het materiaal. De snijrand waar de laser komt, is mooi afgewerkt en heeft geen scherpe stukjes. Daarbij kan de laser complexe en vrije vormen snijden.

En deze voordelen zie je eigenlijk ook terugkomen bij buislasersnijden. Want ook hier wordt het op een nauwkeurige manier, maar vooral ook op hoge snelheid gesneden. Daarbij is hier ook een smalle snijbreedte en zal je ook minder materiaal weg hoeven gooien omdat je zo veel mogelijk van de plaat kan gebruiken. Daarbij wordt er bij buislasersnijden ook een mooie snijrand gemaakt, waardoor je geen scherpe stukjes overhoudt. En ook hier kunnen complexe contouren gemaakt worden.

Het zijn zeker technieken die bepaalde sectoren gaan helpen om tot een nog hoger niveau te komen.