Site pictogram Diepmagazine.nl

Inbraakschade? Dit is wat je moet doen!

Heb je te maken gehad met een inbraak in huis? De kans is bijzonder groot, dat deze inbraak gepaard is gegaan met een ernstige inbraakschade aan je deur, het kozijn of bijvoorbeeld je slot. Zelf inbraakschade herstellen blijkt vaak lastig te zijn. Hoe herstel je een beschadigde cilinder? Hoe vervang je een kapotte ruit? Enzovoorts. Daar komt nog bij, dat een inbraak ook emotioneel vaak zwaar is. Het is geen fijn idee, dat ongewenste bezoekers in je woning zijn geweest. Nog erger is het, wanneer je tijdens de inbraak in huis aanwezig was. Reden genoeg om te kiezen voor professionele hulp bij inbraakschade

 

Doe altijd eerst aangifte van een inbraak 

Voordat je aan de slag gaat met het herstel van inbraakschade, is het belangrijk om aangifte te doen. Mogelijk moeten er braaksporen worden veiliggesteld om de pakkans van de inbrekers te vergroten. Houd er daarbij rekening mee, dat de verzekeraar foto’s van de inbraakschade wil zien. De verzekeraar wil er immers zeker van zijn, dat spullen gestolen zijn en bijvoorbeeld niet verduisterd. In sommige gevallen komt de verzekeraar zelf bij je woning langs om de schade op te nemen. Neem contact op met je eigen verzekeraar om dit te bespreken. 

 

Tip: maak zelf ook een aantal foto’s van de ontstane inbraakschade aan je woning. Zo kun je op een later moment altijd aantonen welke schade hersteld is. 

 

Schakel een slotenmaker met spoed in 

Nadat de schade opgenomen is en je aangifte hebt gedaan, kun je de schade aan woning laten herstellen. Schakel voor het herstel van inbraakschade een spoedslotenmaker in. Steeds meer slotenmakers werken met een dergelijke spoedservice. Je kunt deze service 24 uur per dag en 7 dagen per week benaderen voor hulp. Ideaal, wanneer de inbraak in de avonduren of bijvoorbeeld in het weekend plaatsvindt. Een slotenmaker zal het oude slot eerst proberen te herstellen. Mocht dat niet mogelijk blijken te zijn, dan wordt er een nieuw slot geplaatst. Een nieuw slot kan ook interessant zijn, wanneer blijkt dat het oude slot al erg oud is. Dergelijke sloten bieden onvoldoende weerstand aan inbrekers, wat de kans op een nieuwe inbraak onnodig groot maakt. 

 

Tip: kies altijd voor sloten met een SKG-keurmerk. Deze sloten zijn relatief veilig en bestand tegen de meest voorkomende inbraakmethoden. Je kunt hierbij denken aan methoden als kerntrekken, lockpicking, enzovoorts. 

 

Verbeter de beveiliging van je woning 

Om nieuwe inbraken tegen te gaan is het niet alleen belangrijk om voor een goed slot op de deur te kiezen. Overweeg bijvoorbeeld ook om een alarmsysteem in huis te installeren. Je kunt zo’n alarmsysteem tegenwoordig naar eigen inzicht samenstellen. Op het moment dat het alarmsysteem geactiveerd wordt, zullen de inbreker hiervan schrikken en de woning verlaten. Kies je voor een camera bij de deur? Combineer je de camera wellicht met minder opvallende magneetcontacten tussen de deur en het deurkozijn? Enzovoorts. 

 

Een slotenmaker kan je helpen bij het verbeteren van de beveiliging van je woning. Hierbij helpt het, wanneer wordt nagetrokken via welke weg een inbreker bij je woning naar binnen is gekomen. 

Mobiele versie afsluiten