Van tijd tot tijd vinden wij van Diep Magazine het leuk om dieper in te gaan op een specifiek onderwerp of thema. Regelmatig kiezen we het geheel willekeurig. Op die manier blijft het zowel voor ons als voor jullie (onze trouwe lezers) een verrassing! Per toeval kwamen we deze keer uit op het korset. Nou weten we al het een en ander over dit bijzondere kledingstuk. Toch hebben ook de redactieleden wat nieuwe dingen geleerd dankzij onze deep dive in de wereld van het korset. Dus ben jij nieuwsgierig naar dit eeuwenoude kledingstuk? Wil je best wel wat nieuws leren over het korset? Wacht niet langer en ontdek alles wat er te ontdekken valt!
Smalle taille als schoonheidsideaal
Het dragen van een uniek kledingstuk zoals het korset heeft allemaal te maken met heersende schoonheidsidealen. Lang, lang geleden werd een smalle taille al beschouwd als een vorm van schoonheid. Daarom droegen zelfs de Grieken al korsetten om te voldoen aan dat (stiekem al eeuwenoude) schoonheidsideaal. Eeuwenlang heeft dit bijzondere kledingstuk de toon gezet voor vrouwen over de hele wereld. Pas in de twintigste eeuw kwam hier verandering in. Per toeval had een vrouw de BH uitgevonden. Ze kon namelijk geen passend korset vinden voor onder haar jurk. Om het probleem op te lossen, besloot ze een zakdoek te verknippen en aan elkaar te naaien. Dat was de eerste versie van de BH zoals wij deze vandaag de dag kennen.
Voor- en nadelen van het korset?
Het schoonheidsideaal was echter niet de enige reden waarom dit opmerkelijke kledingstuk zo lang door vrouwen (en in de Middeleeuwen zelfs door mannen!) werd gedragen. Er zijn namelijk zowel voordelen als nadelen toe te wijzen aan dit bijzondere item. Zo kunnen speciaal ontworpen korsetten eventuele rugpijn verlichten. Door middel van een korset wordt namelijk de zijkant van het lichaam ondersteund. Hierdoor staat er minder druk op de rug zelf. Daarnaast kan dit kledingstuk jouw algehele postuur verbeteren. Wanneer je dit item draagt, word je bijna gedwongen om een rechte houding aan te nemen. Uiteraard heeft ieder voordeel zijn nadeel. Dat geldt ook zeker in dit geval.
Zo kan het dragen van een korset lichamelijk klachten opleveren. Wanneer je dit kledingstuk voor zeer lange tijd draagt (en dan bedoelen we echt héél lang), dan bestaat er de kans dat er vitale organen verschuiven. In het ergste geval kan iets geplet worden. Dit waren voornamelijk klachten waar vouwen in de achttiende eeuw mee te maken kregen. Zij droegen het item namelijk op dagelijkse basis. Tegenwoordig doen we dit niet meer. Hierdoor ervaren we deze nadelen minder. Bovendien zijn er vandaag de dag veel meer varianten op het korset in verhouding tot vroeger. Neem bijvoorbeeld de variant die je onder allerlei kleding kunt dragen. Zo’n korset zal weinig tot geen nadelige effecten hebben op jouw lichaam. Deze variaties dragen juist bij aan een betere gezondheid!