Categories
Nieuws

Belangrijke zaken om op te letten voor nieuwbakken scootmobiel eigenaren

De scootmobiel was een revolutionaire uitvinding. Misschien niet erg opwindend of sexy zogezegd, maar voor een grote groep mensen, stelde de scootmobiel in staat om weer deel te nemen aan het dagelijks leven in plaats van achter de geraniums te zitten 24/7. Nederland vergrijst, dus we verwachten alleen maar meer scootmobiel verkeer te gaan zien in het straat en weg beeld van Nederland. De scootmobiel is wel enigszins tricky, qua verkeersregels, omdat deze een beetje tussen in zit tussen de voetganger regels en de bestuurder regels. Daarom dit artikel met verdieping in de regels omtrent scootmobielen.

Eigenlijk mogen scootmobielen zo een beetje overal rijden. Behalve op autowegen. Je mag als zo een beetje het enige voertuig op de stoep rijden. Wanneer je dit doet gelden de regels voor voetgangers. Je mag ook op het fietspad rijden, dan gelden de regels die normaliter ook gelden voor de fietsers. In deze zin ben je als scootmobielganger een beetje een kameleon. Je past je aan, aan de verkeersregels van de betreffende plek waar je jezelf vervoert. Dit geldt ook voor de snelheden. Op de stoep mag je echt niet harder dan 6 KM per uur ook als er niemand anders loopt op de stoep.

Aanbevolen: https://www.fastfuriousscooters.nl/scootmobiel/

Qua leeftijd, de scootmobiel wordt natuurlijk primair bereden door senioren. Maar in principe gelden er vrijwel geen leeftijd restricties. Kan de scootmobiel niet harder dan 10 KM per uur, dan mag in principe iedereen erop rijden van baby tot 100 jarige senior. Gaat de scootmobiel echter harder dan geldt de leeftijdsgrens vanaf 16 jaar. Er is geen enkel rijbewijs of certificaat o.i.d. nodig om te mogen rijden. Ook een helm dragen is niet verplicht.

Er zijn ook verkeersregels die iedereen kan begrijpen met gezond verstand en die exact hetzelfde zijn als ieder ander voertuig. Bijv. een scootmobiel rijder mag niet onder invloed zijn van alcohol. Niet meer dan twee glazen alcohol als vuistregel. En de claxon van de scootmobiel mag alleen gebruikt worden wanneer noodzakelijk bij in potentie gevaarlijke verkeer situaties. Spelen met de telefoon of bellen mag ook absoluut niet terwijl je aan het rijden bent.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/

In groep is het zo dat je absoluut niet naast elkaar mag rijden, dit zou immers een fietspad zo goed als blokkeren niemand kan jullie meer inhalen. Bij parkeren geldt dit ook, je mag parkeren op de stoep maar alleen als dit niet de doorgang van andere stoepgangers belemmert.