Categories
Nieuws

Witte korrels in je keel die stinken?

Ze lijken soms uit het niets in je keel te zitten: kleine witte korrels die vaak aardig stinken. Deze witte korrels in je keel zijn amandelstenen. Ze komen uit de groeven (crypten) van de amandelen en kunnen zo nu en dan loskomen.

 

Iedereen kan last krijgen van deze witte korrels en ze zijn erg vervelend. Hoewel ze in eerste instantie niet altijd klachten veroorzaken, leidt hun aanwezigheid al snel tot een slechte adem (halitose) die kan leiden tot ongemakkelijke sociale situaties.

 

Bovendien kunnen er naar verloop van tijd meer klachten ontstaan, waaronder moeilijkheid met slikken. Er zijn echter diverse manieren om eenvoudig van deze witte korrels af te komen.

Symptomen witte korrels in de keel

Veel mensen merken de witte korrels (formeer: tonsillolieten) pas voor het eerst op wanneer er één loskomt en op de tong ligt. Toch kunnen hiervoor ook al symptomen aanwezig zijn die niet direct herkend worden.

 

Het belangrijkste symptoom is een slechte adem, die je niet altijd zelf doorhebt. Terwijl het lichaam zelf snel went aan de geur, kunnen mensen in de directe omgeving de geur wel opmerken tijdens een gesprek. Deze nare lucht is niet te verhelpen door simpelweg de tanden te poetsen of kauwgom te eten, omdat de korrels op deze wijze niet verholpen worden.

 

Andere symptomen die kunnen optreden als gevolg van de korrels zijn:

 

  • Gevoel dat er iets vastzit in de keel
  • Enigszins gezwollen keel, moeite met slikken
  • Oorpijn
  • Metaalachtige smaak in de mond
  • Vaak ook andere mondklachten
  • Soms: verhoogde kans ontstekingen amandelen en keel

 

Vanwege deze symptomen is het goed om de witte korreltjes grondig aan te pakken.

Ontstaan witte korrels

Witte korrels in de keel bestaan bijna altijd uit dode celresten, voedselresten en een kern van stinkende bacteriën. Wanneer de cel- en voedselresten ophopen, vormen ze een beschermend laagje voor de bacteriën.

 

Om deze reden kunnen de bacteriën niet goed worden aangepakt door het afweersysteem, dat erg actief is in de amandelen. We zien vaak dat de amandelstenen ontstaan tijdens een verkoudheid en/of slechte mondhygiëne.

 

Neusslijm dat terugloopt uit de neus vormt een voedingsbron voor de bacteriën, terwijl een slechte mondhygiëne kan leiden tot een overmatige productie van bacteriën. De stank van de bolletjes wordt veroorzaakt door deze bacteriën, die onder zuurstofarme omgevingen zwavelachtige stoffen produceren.

Wat kan ik doen tegen witte korrels?

Stinkende korrels volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Dit is dan ook de reden dat vrijwel iedereen een keer te maken krijgt met amandelstenen, jong en oud. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op de korrels (aanzienlijk) vergroten. Door deze oorzaken aan te pakken, verklein je de kans aanzienlijk en kun je de groei van bestaande korreltjes stevig aanpakken. Uit diverse onderzoeken zijn meerdere risicofactoren naar voren gekomen. Ga voor jezelf aan in welke mate de volgende factoren voor jouw situatie van toepassing zijn:

  • Droge mond
  • Neusverkoudheid of soortgelijk
  • Slechte mondhygiëne
  • Hoge consumptie zuivelproducten
  • Veel koffie en alcoholische dranken
  • Gebruik mondwater op basis van alcohol

Aan een neusverkoudheid kan weinig gedaan worden, hoewel het kan helpen om de neus regelmatig te snuiten. Op deze wijze komt er minder slijm in de keel terecht. Gebruik California Breath Sinus Drops na het snuiten om direct aanwezige bacteriën te bestrijden.

Minder met zuivelproducten, omdat deze producten een omgeving scheppen die erg prettig is voor de bacteriën.

Droge mond

Een droge mond komt erg vaak voor bij mensen met amandelstenen. In een droge mond is relatief minder zuurstof aanwezig, waardoor juist stinkende bacteriën de overhand krijgen en snel gaan groeien. Je kunt van nature een droge mond hebben, maar ook bij een tekort aan vocht of hoge koffie- en alcoholconsumptie.

Je kunt een droge mond voorkomen door meer water te drinken en regelmatig keelpastilles te nemen. Kies hierbij het liefst voor Dr Katz lozenges, die op een veilige manier de speekselproductie stimuleren, terwijl het zuigen op de pastilles de speekselklieren verder activeert.

Slechte mondhygiëne

Heb je elders in de mond al problemen, bijvoorbeeld in de vorm van overtollig tandplak of een witte laag op de tong, dan neemt de kans op amandelstenen toe.

Het gaat hierbij meestal om dezelfde bacteriën. Pak een slechte mondhygiëne aan door niet alleen goed te poetsen, maar ook te stoken en/of flossen, de tong te schrapen en goed mondwater te gebruiken.

Schraap de tong het liefst met een speciale tongschraper, zoals de Orabrush. Deze schraper bestaat uit zachte haartjes die overtollige bacteriën losmaakt van de tong in combinatie met een schraper. De schraper gebruik je om losgekomen bacteriën eenvoudig weg te vegen.

Gebruik mondwater dat niet op alcoholbasis werkt, omdat alcohol de mond uitdroogt en de bacteriebalans in de mond juist verstoort. Kies liever een mondwater dat bijvoorbeeld werkt op basis van actief zuurstof, zoals Oxyd8 mondwater. Dit mondwater brandt niet, maar is wel effectief.

Witte korrels verwijderen

Heb je last van witte korrels in de keel, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Niemand loopt graag rond met een slechte adem. Gelukkig hoeft dat ook niet, want met de volgende hulpmiddelen kun je voor de spiegel eenvoudig de korrels uit de keel halen.

Tonsilfresh Cupping Glass

Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je amandelstenen wegzuigen uit de crypten van de amandelen. Zet je afgeronde einde van het hulpmiddel op de amandelen en zuig de korreltjes met een ballonnetje weg: veilig en efficiënt.

TonsilFresh Led Tool

De TonsilFresh Led Tool is een klein staafje waarmee je amandelstenen los kunt drukken op een veilige manier. Met het ingebouwde LED-lampje weet je precies waar je bezig bent en kun je de korrels makkelijk zien.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een metalen hulpmiddel met aan het uiteinde een lusje. Dit lusje kan gebruikt worden om de korrels eenvoudig uit de groeven van de amandelen te wippen. Dankzij de prettige greep loop je niet het risico dat het staafje uit je handen glipt.

Monddouche

Met een speciale monddouche kun je de korrels wegspoelen uit de amandelen. Gebruik hiervoor liever geen waterpik of soortgelijk elektrisch apparaat, omdat de waterstraal hiervan te krachtig is. Dit kan leiden tot beschadigingen.

 

Een goede optie is de AE Dental Power Floss in combinatie met de Monosyringe. Met deze hulpmiddelen kun je met de hand water in de keel spuiten. Je krijgt minder snel een kokhalsreflex en loopt niet het risico de amandelen te beschadigen, terwijl je wel van de witte korrels afkomt.