Voor ondernemers is het ontzettend vervelend als debiteuren de facturen maar niet betalen. Je hebt hard gewerkt voor een opdrachtgever, en dan wil je natuurlijk ook dat je hiervoor betaald krijgt. Misschien voel je je machteloos als je debiteuren niet betalen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen bij wanbetalers. In deze blog geven we je een aantal handige tips wat je kunt als je facturen maar niet worden betaald.
Stel heldere voorwaarden op
Ten eerste is het erg belangrijk om heldere voorwaarden op te stellen. In deze voorwaarden moeten alle belangrijke aspecten worden opgenomen, zoals de leveringsvoorwaarden en de betalingsvoorwaarden. Het is heel verstandig om hiervoor iemand in te schakelen die er verstand van heeft. Zo zijn er advocaten die al veel voorwaarden hebben opgesteld, waardoor ze precies weten hoe dit moet. Als je dit klusje uitbesteedt aan een advocaat, weet je zeker dat je alle belangrijke zaken opneemt in je voorwaarden. En zo kunnen je debiteuren ook niet zomaar onder de betaling uit komen.
Stuur facturen op tijd
Daarnaast is het belangrijk om facturen op tijd te versturen. Deze facturen moeten overzichtelijk zijn en de uiterste betaaldatum moet duidelijk worden vermeld. Zo voorkom je smoesjes over dat de betaaldatum niet duidelijk was of dat het te betalen bedrag niet helder was.
Stuur een betalingsherinnering
Betaalt je debiteur niet binnen de gestelde termijn? Dan kun je het beste meteen een betalingsherinnering sturen. Stuur ook meteen een kopie van de factuur mee met de betalingsherinnering, om het zo makkelijk mogelijk te maken voor je debiteur. Zo hoeft de debiteur namelijk niet ver te gaan terugzoeken om de factuur te vinden.
Bel je debiteur op
Als de debiteur alsnog niet betaalt, kun je het beste even een telefoontje plegen. Contact via de telefoon is namelijk toch altijd een stukje persoonlijker dan contact via e-mail. Informeer bij de debiteur waarom de betaling uitblijft en spreek eventueel een betalingsregeling af, waarbij de eerste termijnbetaling zeer spoedig zal plaatsvinden.
Advocaat ondernemingsrecht
Lukt het je zelf niet om de debiteur te laten betalen? Dan kun je ervoor kiezen om een incassobureau of incasso advocaat in te schakelen. Een advocaat ondernemingsrecht is gespecialiseerd in vorderingen en incasso’s, wat de kans op betaling een stuk zal verhogen. Daarnaast merkt de debiteur dat je het erg serieus neemt wanneer je een incassobureau of incasso advocaat inschakelt. Een incasso advocaat is gespecialiseerd in zakelijke vorderingen en is bevoegd om te procederen als dat nodig blijkt te zijn. Als je op zoek bent naar een advocaat ondernemingsrecht, kun je terecht bij SWDV Advocaten. Een SWDV advocaat ondernemingsrecht is namelijk gespecialiseerd in vorderingen en incasso’s. Zij kunnen je hierover adviseren en zonodig voor je procederen.